Az új dizájn átpakolása során találkoztam egy érdekes problémával. Talán mondanom sem kell, hogy ez az érdekes probléma Internet Explorer alatt jelentkezett, és először fogalmam sem volt arról, hogy mi a fene baja lehet az oldalnak. A hibás részt először sikerült leszűkítenem egy bejegyzésre, aztán azon belül is az egyik bekezdésre, ami végig dőlt betűvel volt írva. Elég egyszerűen reprodukálható dologról van szó, ezért nézzük is rögtön a hozzá tartozó példakódot:

<div class="valami">Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.</div>
<div class="valami">Lorem ipsum <em>dolor sit amet</em>, consectetuer adipiscing elit.</div>

Mint az látható, nem is kell feltétlen az egész bekezdésnek dőltnek lennie, elég ha egy sor vége és a következő sor eleje az.

.valami {
  width: 150px;
  background: #DDD;
  color: #777;
  text-align: justify;
  margin: 2px 0;
}

A másik fontos dolog a text-align: justify; sor, szimpla balra vagy jobbra igazítás mellett semmi gond nincs a dőlt betűkkel. Itt pedig egy kép is látható, hogy ennek a dolognak hogy kellene kinéznie (van egy 10px-es padding is, amit a kódból kihagytam, mert nem befolyásolja a dolog működését).
Természetesen az IE máshogy értelmezi a világot, és valami úton módon a második bekezdés 4px-el szélesebbre sikerül neki, mint ami elfogadható lenne.

Megoldás? Szerencsére az is akad, akár több is. Választhatjuk azt, hogy az IE számára másfajta szabályokat adunk az <i> és az <em> tageknek, hogy ne legyenek dőltek. Csinálhatjuk azt, hogy a sorkizárt bekezdések IE-ben balra legyenek igazítva. Ha viszont minden áron dőlt betűstílust akarunk használni sorkizárt bekezdésben, akkor ez a kis kibővítés megoldja a problémánkat, amire itt leltem rá:

.valami {
  width: 150px;
  background: #DDD;
  color: #777;
  text-align: justify;
  margin: 2px 0;
  
  overflow: visible;
  height: 1em;
}

Természetesen a normális böngészők nem szeretik látni ezt a két sort, tehát úgy használjuk, hogy ők ne lássák, vagy számukra felül legyen definiálva (IE feltételes megjegyzések, !important, stb.). Remélem sikerült megspórolnom az érintettek számára pár percnyi bugvadászatot.