Külön host könyvtáraknak

Külön host könyvtáraknak

Az jutott eszembe, hogy milyen jó lenne, ha a gépemen lévő webszerveren valahol mélyen eldugott könyvtárakhoz, fájlokhoz nem csak egy rövidebb nevet, útvonalat, hanem egyenesen egy saját hosztnevet rendelhetnék. Mondjuk az a szívem vágya, hogy a gépemen lévő PhpMyAdmin eléréséhez ne kelljen folyamatosan azt beírni a böngésző címsorába, hogy http://localhost/utils/phpmyadmin. Mennyivel jobb lenne, ha ezt annyira rövidíthetnénk, hogy http://pma, nem? Na lássunk hozzá!

Az első: a hosts fájl szerkesztése.

A hosts nevű fájl tárolja a csak az adott számítógépen érvényes hosztnév => IP-cím leképzéseket. Tehát, minden alkalommal, amikor egy program egy hoszthoz kapcsolódna, az operációs rendszer végigböngészi ezt a fájlt, és ha megtalálja benne az adott hosztnevet, akkor a hozzá tartozó IP-címhez kapcsolódik. (Normál esetben, ha a fájlban nincs ilyen hosztnév, akkor a névszerverhez fordul segítségért.)

A hosts file különböző operációs rendszereken különböző helyen található:

*NIX
/etc/hosts
Windows XP
C:\windows\system32\drivers\etc\hosts
Windows 98/ME
C:\windows\hosts

A fájlban a sorok a következőképpen épülnek föl:

[ip-cím] [hosztnév]

Nyissuk meg, és szerkesszük át. Csak annyit teszünk, hogy a használni kívánt hosztnevet (a fenti példában pma) a helyi loopback-hez, tehát a 127.0.0.1-es IP-hez rendeljük, a többit az Apache-ra bízzuk. Adjuk hozzá a fájlhoz a következő sort:

127.0.0.1 pma

Ezzel ez a része kész is. Jöjjön az Apache, és az egyik legszimpatikusabb tulajdonsága, a virtuális hosztok létrehozásának a lehetősége. Ez a gyakorlatban hosztnévtől függően végrehajtott konfigurációs direktívák halmazát jelenti. Várj, elmagyarázom :D: Attól függően, hogy a szervert milyen hosztnévről érték el, különféleképpen reagálhat. Esetünkben például arra lenne szükség, hogy a pma hosztról egyből a PhpMyAdmin oldala nyíljon meg. Ezt a következő módon érhetjük el:

Nyissuk meg az Apache konfigurációs fájlját (httpd.conf), majd a végére biggyesszük oda ezt a három sort:

<VirtualHost pma>
    DocumentRoot teljes/utvonal/a/phpmyadmin/konyvtarahoz
</Virtualhost>

A következőt tettük: a <VirtualHost pma></VirtualHost> blokkal megmondtuk az Apache-nak, hogy ami a két tag között van, az csak abban az esetben érvényes, ha a látogató a pma hosztnéven éri el a szervert. A DocumentRoot direktívával pedig beállítottuk, hogy a szerver gyökérkönyvtára ebben az esetben a PhpMyAdmin könyvtára legyen.

És kész is. Tessék újraindítani az Apacheot, majd bepötyögni a böngészőbe, hogy pé-em-aa, majd enter, és tessék örülni. További jó nyarat mindenkinek!

Hozzáfűznél valamit?

Dobj egy emailt a blog kukac deadlime pont hu címre.

Feliratkoznál?

Az RSS feed-et ajánljuk, ha kedveled a régi jó dolgokat.