Szükségesek-e a sablonnyelvek?

Röviden: az attól függ.

Régebben írtam a PHP sablonnyelvként való használatáról. Lehet szépíteni a dolgokat, de hosszú távon ennek a használata (főleg megfelelő szerkesztőprogrambeli makrók nélkül) kényelmetlen, hosszadalmas és még a makrók használatával együtt is csúnya, olvashatatlan. A Smarty egyetlen pozitívuma az, hogy egyszerűen és gyorsan lehet írni, kényelmesen lehet használni. Persze ez nem vigasz azoknak, akik nem akarnak egy több ezer kódsorból álló sablon kezelőt használni csak emiatt a kényelem miatt.

Nagyrészt így vagyok vele én is. Gyakorlatilag a szintaktikájának az alapjait leszámítva nem lenne szükségem semmire a Smarty-ból. Nem érdekel, hogy korlátozni lehet a sablon íróját, hogy a PHP eszköztár csak egy részét használhassa (minek is korlátoznám magam...). Nem érdekel, hogy könnyen és gyorsan lehet hozzá plugineket írni (ha az egész PHP használható lenne, erre nincs is túl nagy szükség). Nincs szükségem semmi ilyesmire.
Sokkal inkább vonz az, ha a nyelvet gyorsan lehet gépelni (pl. mert rövid, minimális speciális karaktert használ és logikus a szerkezete). Az se egy hátrány, ha az elkészült sablon valamilyen szinten olvasható lesz. Nem lenne rossz még, ha egy elfogadható minőségű PHP kódot generálna az én sablonomból, ami aztán elfogadható (a lehető leggyorsabb) sebességgel futna. Az első kettőt még csak-csak teljesíti, de az utolsóval eléggé hadilábon áll a Smarty. Így itt az idő valami más után nézni...

A legkézenfekvőbb dolog a PHP használata lenne erre a célra, ami az első két ponton totálisan megbukik. Kiindulási alapnak viszont jó lesz:

<h1>Valami sablon</h1>

<?php if (5 > 6): ?>
    <p><?php print('5 nagyobb mint 6'); ?></p>
<?php else: ?>
    <p><?php print('5 nem nagyobb, mint 6'); ?></p>
<?php endif; ?>

Mi lenne, ha első körbe a <?php és a ?> helyett a jól megszokott { és } lenne használva?

<h1>Valami sablon</h1>

{ if (5 > 6): }
    <p>{ print('5 nagyobb mint 6'); }</p>
{ else: }
    <p>{ print('5 nem nagyobb, mint 6'); }</p>
{ endif; }

Haladunk, esetleg még a print() helyett bevezethetnénk a PHP rövid tag <?= szerkezetéhez hasonlóan egy {= szerkezetet:

<h1>Valami sablon</h1>

{ if (5 > 6): }
    <p>{= '5 nagyobb mint 6' }</p>
{ else: }
    <p>{= '5 nem nagyobb, mint 6' }</p>
{ endif; }

Pár kényelmességet elősegítő lépés múlva (szóközök, kettőspontok, felesleges zárójelek, pontosvesszők eltűntetése) sikerült eljutnom a végleges formáig:

<h1>Valami sablon</h1>

{if 5 > 6}
    <p>{='5 nagyobb mint 6'}</p>
{else}
    <p>{='5 nem nagyobb, mint 6'}</p>
{if}

Rémisztően hasonlít a Smarty-ra (ez valamilyen szinten cél is volt :)), viszont az ebből fordított PHP kód gyakorlatilag egy az egyben megegyezik az általunk írt sablon kód szerkezetével. Most, hogy megvan az alapvető szintaxis, jöhet a sablonkezelő osztály, ami a fentebb említett több ezer sorhoz képest megvalósult úgy 170 sorból (milyen csodákra képes, ha kihagyunk minden "szemetet", amire nincs szükségünk :)), ami már tartalmaz pár extra funkciót is (mint például a lefordított sablonok újrafordítási szükségességének ellenőrzését). A bemenete egy ilyen template, amiből ezt a PHP kódot generálja, valami ilyesmi kóddal:

include('lighty.php');

$l = new Lighty();

$l->assign('list', array('a', 'b', 'c', 'd'));
$l->display('teszt.tpl');

Amit érdemes ezzel kapcsolatban megemlíteni, hogy a lefordított forrás első sorának elején ott van egy kommentben a fordítás ideje, ami az újrafordítás-ellenőrző számára fontos. Valamint az egész fájl egyetlen egy PHP kódblokkot tartalmaz (ami emlékeim szerint optimálisabb, mint sok-sok kis PHP kódblokk egy sablonon belül). Emiatt vannak felesleges, csak whitespace karaktereket kiíró print() hívások, de ezek megszüntethetőek. És végül, de nem utolsó sorban, a Lighty névre keresztelt sablonrendszer első publikus verziója letölthető innen. A csomagban megtalálható egy teszt.php is, ami a fentebb felvázolt példakódot tartalmazza, valamint az általa használt template fájlok és szükséges könyvtárak is.

És hogy így a végén még a címben említett kérdést is megválaszoljam: szerintem szükség van a sablonnyelvekre, mert nagyban meg tudják könnyíteni az ember életét az által, hogy meggyorsítják a sablonírás folyamatát.

Hozzáfűznél valamit?

Dobj egy emailt a blog kukac deadlime pont hu címre.

Feliratkoznál?

Az RSS feed-et ajánljuk, ha kedveled a régi jó dolgokat.