A kivétel erősíti a... kódot

A szokásos "napi" php.net böngészgetésem során bukkantam rá a lentebb olvasható kódrészletre (bár nem egy bonyolult dolog, de mégsem jutott volna magamtól eszembe), amit szerintem kötelezővé kellene tenni minden egyes PHP alapú alkalmazás fejlesztési időszaka alatt. A kód nem csinál mást, mint hogy minden hibát kivétellé alakít át, így ha nincsenek elkapva, akkor egy egyszerű E_NOTICE-tól is lehal az oldal fatal error-ral, az error_reporting beállítástól függetlenül. :)

function error_handler($errno, $errstr, $errfile, $errline)
{
  throw new ErrorException(
    $errstr, 0, $errno,
    $errfile, $errline
  );
}
set_error_handler('error_handler');
function exception_handler($ex)
{
  print('<pre>'.$ex.'</pre>');
}
set_exception_handler('exception_handler');

Egyéni ízlés kérdése, de én még az alábbi kóddal kiegészíteném, hogy fatal error-ok helyett inkább valami olvasható dolgot kapjak:

És hogy miért is lenne hasznos? Elég sokan kikapcsolják az E_NOTICE-ok jelzését még fejlesztés alatt is, mondván hogy az nem számít. Pedig elég sok kisebb hibára (pl. változó név vagy tömb kulcs elgépelésekre) hívhatná fel a figyelmet, amik így csak a tesztelési időszakban derülnek ki (ha kiderülnek). Emellett biztonsági haszna is van, mint az a php.net-en is olvasható.

Mást se szeretnél jobban, mint azonnal értesülni a friss tartalmakról? A legjobb helyen jársz! Feliratkozhatsz az oldal RSS feed-jére vagy követheted a blogot Twitteren.