Szerver a házban

A szerverek is dolgozhatnak otthonról

Valahogy mindig is vonzott az a gondolat, hogy legyen egy otthoni szerverem. Az első egy kiöregedett asztali PC volt, igazi retró szürke fekvő házban, amire egy Debian-t húztunk fel. Azon kezdtem el tanulgatni a Linux rejtelmeit. Később egy apróhirdetés oldalon vadásztam össze egy leselejtezett Dell OptiPlex Gx240-et, ami egészen a Raspberry Pi Model B megjelenéséig kitartott. Onnantól kezdve egész sokáig csak Raspberry Pi volt használva otthoni szervernek, mindig cserélve a legfrissebb verzióra.

Az ARM alapú rendszerek nem mindig voltak problémamentesek. Nem működtek dolgok, nem voltak rá csomagok vagy éppen cross-compile-olni kellett volna rá. Meg hát a Raspberry Pi sem egy erőmű. Egy ideig szemezgettem az x86 architektúrával, főleg az Intel NUC termékvonallal, de végül az ilyen irányú otthoni szerver igényeimet felhős szerverekkel helyettesítettem.

Egy ponton leköltöztem a felhőből és jelenleg három szerver tartja itthon a frontot.

File szerver

A régi Raspberry Pi szerverek leszármazottja, egy 4-es Model B, 4 GB RAM-mal. Valamikor rá lett kötve egy 4 TB-os külső meghajtó is, azóta főleg file szerverként üzemel Samba segítségével. Fut még rajta Syncthing, amivel a gépeim közötti fájl szinkronizálást oldom meg.

Van egy társa is, szintén egy Raspberry Pi 4 Model B (valószínűleg ugyanúgy 4 GB RAM-mal, de lusta vagyok megnézni), amin LibreELEC fut a TV felokosításához, de őt nem sorolnám a szerverek közé.

A régi router

Egy időben sok cikkbe futottam bele, ami arról szólt, hogy milyen jó dolog PC alkatrészekből saját router-t építeni. Meg is jött hozzá a kedvem, építettem egyet Mini-ITX alapokon:

Tényleg jó volt, rengeteget tanultam belőle, de egy idő után túl sok volt vele a nyűg. Visszaváltottam egy gyári router-re, de a gép megmaradt és maradt pár szolgáltatás is, ami továbbra is innen fut. Van rajta egy rekurzív DNS feloldó, ami DNS alapú reklám blokkolóként is működik (mint a Pi-hole, csak én tákoltam össze) és egy TFTP/NFS szerver a LibreELEC-es Raspberry Pi-nak. Volt rajta egy OpenVPN szerver is, amit elkezdtem átmigrálni WireGuard-ra, de aztán félbemaradt és most egyik sincs rajta.

Alkalmazás szerver

A router nem egy erőműnek készült, az alkalmazások futtatásához kellett itthonra valami erősebb gép. A Mini-ITX alapok beváltak, úgyhogy egy ugyanolyan kis dobozt raktam össze, mint a router esetén:

A gépen egy Docker Swarm fut, Portainer és Traefik segítségével (részletek a költözős bejegyzésben). Sok minden megfordult már rajta (Elastic Stack, Nextcloud, MQTT szerver a szenzorok egy újabb változatának). Jelenleg csak egy GitLab-ot (Git szerver, container/package registry, build szerver) és egy MediaWiki-t futtat aktívan. Lehet az utóbbit is kiválthatnám a GitLab beépített Wiki oldalával.

És azt hiszem ennyi. Remélem sikerült ihletet meríteni belőle és már tervezgeted az új szerveredet. Ha most indulsz csak el az otthoni szervertartás (nem különösebben) rögös útján, akkor kezdésnek egy Raspberry Pi jó döntés lehet (ha éppen nincs belőle készlethiány) a hivatalos Raspberry Pi OS Lite-tal. Viszonylag olcsó, jól támogatott hardver, elég sok self-hosted alkalmazással elbír. Aztán ahogy kiderülnek menet közben a hiányosságok, úgy lehet nézni alternatív megoldásokat.

This post is also available in english: Server in the house

Hozzáfűznél valamit?

Dobj egy emailt a blog kukac deadlime pont hu címre.

Feliratkoznál?

Az RSS feed-et ajánljuk, ha kedveled a régi jó dolgokat.